Jak działają wysłodki dodane do paszy

Jak działają wysłodki dodane do paszy

Tradycyjne pasze oraz kiszonki mogą okazać się niewystarczające, aby zapewnić zwierzętom hodowlanym odpowiednią dawkę składników odżywczych. Dlatego eksperci zalecają, aby dieta krów, koni oraz trzody chlewnej była uzupełniania o dodatki do pasz. W szczególności warto podawać zwierzętom wysłodki buraczane, które zawierają węglowodany, cenne aminokwasy, a także potas oraz wapń. Składniki te korzystnie wpływają na przyrost masy oraz dobrostan inwentarza. Pozytywnie oddziałują również na procesy trawienne w żwaczu oraz fermentację. 

Oferowane przez firmę Agrovet dodatki do paszy są przy tym łatwo przyswajane przez organizm oraz nie powodują skutków ubocznych. Jednak trzeba pamiętać, że wysłodki, choć są bardzo bogate w składniki odżywcze nie mogą całkowicie zastąpić pasz treściwych oraz kiszonek. Stosowane jako dodatek, mogą stanowić od kilkunastu do nawet 50% objętości  codziennej diety.  W przypadku krów mlecznych zaleca się podawanie od 2 do 4 kg tego produktu na dobę. Zwiększona dawka może być stosowana np. przy niskich plonach i braku dostatecznej ilości paszy właściwej.

Podając wytłoczyny buraczane należy stosować się do zaleceń ekspertów. Tylko w ten sposób można uzyskać zadowalające efekty w postaci szybkiego wzrostu zwierząt lub poprawy mleczności krów. Produkty mogą być podawane w formie suchej lub wilgotnej. Dodatki buraczane podawane w postaci kiszonki są bardzo smaczną i chętnie spożywaną przez bydło paszą oraz mają właściwości mlekopędne. Powodują także lepsze wiązanie tradycyjnych pasz oraz kiszonek.